Москва избрка пет хрватски дипломати

Руското Министерство за надворешни работи соопшти дека протерува петмина од персоналот на хрватската амбасада во Москва како одговор на тоа што Загреб донел одлука да протера дел од персоналот.

Фото: ЕПА

Во април Хрватска побара од 24 претставници на руската амбасада да ја напуштат Хрватска поради нападите на Москва во Украина.

Руското Министерство за надворешни работи, исто така, соопшти дека на хрватскиот амбасадор Томислав Цар му бил врачен „одлучен протест поради неоснованите напори на властите на Хрватска да ја префрлат вината на Русија за воените злосторства во Украина и за хрватската помош на неонацистичкиот режим во Киев“.

„Како одговор на претходните непријателски чекори на Загреб за намалување на дипломатскиот персонал на руската амбасада, (на хрватскиот) амбасадор Томислав Цар му беше предадена на нота во која пет дипломати на хрватската амбасада во Москва се прогласуваат за персона се грата“, се вели во соопштението.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе

Иако е важно да бараме решенија за нашата заедничка историја и да се обидеме да ги разликуваме фактите од пропагандата, зарем не е исто така важно да научиме да живееме заедно и покрај нашите различни и силно политизирани гледишта?

повеќе

Нашето општество е социјално неправедно, а социјалната неправда е, и ќе биде погубна.

повеќе