„Коректни сме, солидарни и повеќе од тоа не“

Милановиќ е против обука на украински војници во Хрватска: Тоа значи увезување на војната

Хрватскиот претседател Зоран Милановиќ најави дека како врховен командант ќе биде против идејата во таа држава да се обучуваат украински војници, бидејќи тоа, како што кажа, би значело увезување на војната во Хрватска.

EPA-EFE

Тој кажа дека не ја поддржува таа идеја затоа што не поддржува „вплеткување на Хрватска во оваа војна повеќе од што треба“.

„Коректни сме, солидарни и повеќе од тоа не. Како врховен командант нема да го одобрам тоа. Не го слушнав предлогот, но однапред кажувам дека тоа не ми се допаѓа, тоа е увезување на војната во Хрватска“, порача Милановиќ.

„Однапред велам да не влегуваме во тоа, а за сè што мислиме да донираме – на тоа немам влијание. Тоа се материјални средства, тоа го одредува владата. Тоа го поддржувам сако ако многу јасно добиеме заменски средства“, кажа Милановиќ.

Тој кажа дека не може да го поддржи „лишувањето на крвотокот на хрватската одбрана“.

„Хрватска е на првото место, потоа долго ништо, па потоа НАТО и останатите“, наведе Милановиќ.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Им благодарам на Русите како креатори, но посебно на бугарските послушни  извршители за пропагандата што ја водат против Македонија. Што направија?

повеќе

Деновиве адвокатот Тортевски во дебатна емисија рече дека немаме критична маса за држава. Не знам дали е така, но изгледа немаме критична маса за сериозни дебати и дијалози во општеството. 

повеќе

Светска банка проценува дека за секој долар инвестиран во здравството, државата има бенефит од 4 долари во смисла на зголемена економска продуктивност.

повеќе