Медведев: Русија нема да дозволи да избувне трета светска војна

Русија нема да дозволи да избувне трета светска војна, но во случај на напад во состојба е истиот момент да одговори исклучително силно, изјави заменик-претседателот на рускиот Совет за безбедност Дмитриј Медведев на Телеграм по посетата на нуклеарниот центар Саров.

Фото: ЕПА

Нуклеарниот штит на земјата го нарече „арсенал на модерно, сигурно и ефективно оружје“, кое „и денес ги лади амбициите на оние кои со свои и туѓи раце се подготвени да започнат трета светска војна“.

„Нема да дозволиме таква ситуација. Но, принудени сме постојано да потсетуваме дека во случај на напад врз нашата земја, можеме веднаш да испратиме исклучително силен одговор. Да ја одбиеме секоја агресија што ја загрозува нашата држава“, напиша Медведев.

Медведев најави зголемени инвестиции во науката и руските научници и ги повика приватните компании да ја поддржат домашната наука.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе