Лукашенко: Тие сакаат Белорусија да стане уште една Украина, но тоа нема да се случи

Претседателот ан Белорусија Александар Лукашенко изјави денес дека Западот врши притисок врз Белорусија со цел да ја претвори во втора Украина.

EPA-EFE

Истакна дека и покрај притисоците тоа нема да се случи.

„Тие сакаат Белорусија да стане уште една Украина, која ја опишуваат како демократска и развиена земја“, кажа Лукашенко за агенцијата БелТА.

„Пред два дена добија јасен одговор. Никогаш нема да станеме како Украина. Затоа што сме Белоруси и имаме своја визија на нашите перспективи“, кажа Лукашенко на конференција за општествено-економскиот развој на земјата.

Тој изрази уверување дека меѓу присутните во салата и меѓу обичните граѓани кои сакаат нормален живот за себе и своите деца, нема никој кој сака Белорусија да стане уште една Украина.

Лукашенко го сврте вниманието на фактот дека Белорусија се нашла во самиот центар на глобалната конфронтација на Западот со Русија.

„Белорусија нема да ја издаде Русија бидејќи земјите се соочуваат со надворешен притисок“, кажа претседателот на Белорусија.

„Не е тајна дека се води хибридна војна, војна која почна одамна и не само против нас“, порача белорускиот лидер.

„Тоа е пред сè против Руската Федерација, а ние сме само алка во тој притисок врз Русија“, истакна тој.

Мигрантската криза на границата на Белорусија со ЕУ е уште еден начин да се изврши притисок врз Белорусија и Русија, кажа Лукашенко.

„Можеме ли да го смениме курсот и да ги издадеме Русија и рускиот народ? Не можеме“, кажа тој.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Продолжува активноста на копачите, крановите и мешалките за цемент додека самите Албанци се протерувани од градот. 

повеќе

После речиси две години очигледно е дека менталното здравје на вработените е исто важно како и нивното физичко здравје. Сега повеќе од било кога, неопходен е силно развиен систем за управување со човечки ресурси.

повеќе

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе