Изборите ги следат над 25 илјади набљудувачи

Локални избори на Косово: се бираат 38 градоначалници и 1.002 советници на општините

На денешните избори за градоначалници и советници на општинските собранија право на глас имаат 1.885.448 гласачи, кои ќе гласаат за градоначалници и одборници на 38 општини.

EPA-EFE

Според податоците на централната изборна комисија на Косово (ЦИК) гласањето се врши во 883 гласачки центри со 2.477 гласачки места.

На изборите учествуваат 32 политички партии, 33 граѓански иницијативи, една предизборна коалиција и 23 независни кандидати.

За градоначалници на 38 општини се натпреваруваат 166 кандидати, а за советници на општините на Косово се кандидирале 5.198 луѓе.

Гласачките места отворија во 7:00 наутро а затвораат во 19:00 часот.

Изборите ги следат над 25 илјади набљудувачи од политичките партии, иницијативите, коалициите и претставници на независните кандидати, цивилните организации, медиумите, како и претставници на дипломатските претставништва акредитирани на Косово.

Изборите ги следи и специјална набљудувачка екипа на Европската Унија.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе