Изборите ги следат над 25 илјади набљудувачи

Локални избори на Косово: се бираат 38 градоначалници и 1.002 советници на општините

На денешните избори за градоначалници и советници на општинските собранија право на глас имаат 1.885.448 гласачи, кои ќе гласаат за градоначалници и одборници на 38 општини.

EPA-EFE

Според податоците на централната изборна комисија на Косово (ЦИК) гласањето се врши во 883 гласачки центри со 2.477 гласачки места.

На изборите учествуваат 32 политички партии, 33 граѓански иницијативи, една предизборна коалиција и 23 независни кандидати.

За градоначалници на 38 општини се натпреваруваат 166 кандидати, а за советници на општините на Косово се кандидирале 5.198 луѓе.

Гласачките места отворија во 7:00 наутро а затвораат во 19:00 часот.

Изборите ги следат над 25 илјади набљудувачи од политичките партии, иницијативите, коалициите и претставници на независните кандидати, цивилните организации, медиумите, како и претставници на дипломатските претставништва акредитирани на Косово.

Изборите ги следи и специјална набљудувачка екипа на Европската Унија.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе

Со неколку геополитички шаховски потези, Кина докажа дека не секогаш оружјето и војните се единствениот начин за глобална доминација.

повеќе

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе