Лавров: Голема грешка е да се мисли дека Русија ќе игра по западните правила

Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров рече дека идеите дека Русија и Кина ќе играат во согласност со западните правила, под какви било околности, се длабоко погрешни.

Фото: ЕПА

Во интервјуто за меѓународниот канал на руски јазик РТВИ, со седиште во Њујорк, Сергеј Лавров рече дека читал руски политиколози што се познати на Западот и посочи дека сè поизразена е идејата дека е време Русија да престане да ја применува западната „метрика“ на своите акции и да се обидува по секоја цена да му угоди на Западот.

„Тие се многу угледни луѓе и тоа е прилично сериозна изјава. Јасно ми е дека Западот свесно или несвесно нè турка кон оваа анализа. Најверојатно тоа го прави неволно. Сепак, голема е грешката да се мисли дека Русија во кој било случај ќе игра според западните правила, како и да се размислува на тој начин во врска со Кина“, рече Лавров, како што пренесува Тас.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

На светов има доволно место и за доктори и за антиваксери, и за научници и инженери, како и за рамноземјани и антимаскери, за уметници и фантазери.

повеќе

Во Законот кој е предложен воопшто не се цели на попишување на реалната состојба на терен, туку се цели на попишување на сите возможни граѓани заради задоволување на политички цели.

повеќе

Веќе е јасно дека светот никогаш нема да биде ист по завршувањето на пандемијата и дека последиците ќе креираат нови образовни можности.

повеќе