Порака на косовскиот премиер

Курти: Дијалог со Србија за правно обврзувачки договор со обострано признавање

Премиерот на Косово Аљбин Курти изјави денес дека дијалогот на Белград и Приштина треба да биде ориентиран на, како што наведе, „правно обврзувачки договор, целосна нормализација на односите со обострано признавање на Србија и Косово“.

EPA-EFE

„Имам волја и интерес дијалогот во Брисел, освен што е истовремено принципиелен и содржаен, да не биде дијалог за дијалог, туку дијалог за првно обврзувачки договор, за целосна нормализација со меѓусебно признавање. Но, мора да сфатите дека од другата страна зависи дали ќе има договор, а што се однесува до мене волјата и интересот се неспорни и непоколебливи“, кажа Курти.

Косовскиот премиер кажа дека реципроцитетот е здрава и нормална акција на добрососедски односи.

„Ние носиме суверени одлуки, но јас на состанокот на 15 јуни минатата година и на 19 јули кажа дека договорот е стабилен и применлив кога во него има здрави принципи, реципроцитет е здрава и нормална придобивка во меѓусоседските односи“, кажа Курти.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе

Нов фронт за работа на градежните фирми на веќе изградените згради (и куќи) треба да биде топлинската изолација.

повеќе

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи на ваква „терапија“, за жал, не сносат никакви последици.

повеќе