Комунистичката партија на Кина усвои резолуција за достигнувањата, Си во зенитот

Комунистичката партија на Кина денеска усвои резолуција за нејзините главни достигнувања и 100-годишна историја, во која се нагласува влијанието и важноста на кинескиот претседател Си Џинпинг.

Фото: ЕПА

Резолуцијата беше разгледана и усвоена на пленарната седница на Централниот комитет на Комунистичката партија на Кина во Пекинг.

„Партијата и народот се бореа еден век“, се вели во резолуцијата и се истакнува дека во тој период е напишана „највеличествената“ приказна во историјата на кинескиот народ.

Си, кој е генерален секретар на Централниот комитет на Комунистичката партија на Кина, одржа говор на седницата, а во резолуцијата се наведува дека „мислата“ на првиот човек на Пекинг е „олицетворение на кинеската култура и дух“.

„Присуството на Си Џинпинг во срцето на владејачката партија е од клучно значење за промоција на историскиот процес на големото обновување на кинеската нација“, се вели во текстот.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе