Кинески службеници заспале на состанок, за казна мора да пишуваат состави

Шест службеници во централна кинеска провинција Хибеи се казнети затоа што заспале на состанок, кој, иронично, бил посветен на тоа како да се мотивираат мрзливите бирократи, пренесуваат кинеските медиуми.

Фотографиите од заспаните службеници изминативе два дена ги пренесоа голем број медиуми, во период кога кинескиот претседател Си Џинпинг се пресметува со корупцијата, самоволноста на функционерите и занемарувањето на нивните должности.

Разгранокот на кинеската Комунистичка партија во градот Сианјанг ги објави имињата на заспаните политичари, кои по казна морале да пишуваат самокритични состави и јавно да се извинат.

Таквата федерализација, како што нѐ учи балканското искуство е само преодна фаза која води кон распад на земјата.

повеќе

Во Македонија мора да се случи мирен премин на власта. Така мора да биде и по изборите од 2016 година. Во спротивно, земјата ќе се третира како „пиратска“ или како „разбојничка“ држава.

повеќе

Ако државата е заробена, а институциите не работат - мислам дека е потребно да се употреби сценариото како со АВНОЈ и АСНОМ во Втората светска војна.

повеќе