Кина успешно тестираше беспилотно летало што ги менува временските услови

Кина разви нов систем на беспилотни летала за модификација на временските услови, способен да детектира облаци, дожд, ветрови и аеросоли во воздухот долж патеката на лет.

Фото: ЕПА

Според Кинеската медиумска групација, успехот на првиот лет означува чекор напред за беспилотните летала од кинеско производство за откривање и модификација на временските услови.

Овие летала можат да придонесат за намалување на катастрофи и заштита на животната средина, објави Корпорацијата за воздухопловна наука и технологија.

„Платформата, која се карактеризира со големо оптоварување, долг животен век, ниски трошоци за одржување и брзо распоредување, го заврши својот прв лет од 75 минути од аеродромот во северозападната кинеска провинција Шанси. Меѓу новите карактеристики се ласерско-микробрановата двократна детекција, активно/пасивно откривање зглобови и детекција на самото место“, изјави еден од инженерите.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Доколку чувствуваме дека нашиот труд ќе биде награден со успех, ќе ѝ приоѓаме на околината со апетит, доверба и храброст.

повеќе

Од општи формулации кон конкретни разговори.

повеќе

„Вчерашниот ден измина, утрешниот допрва доаѓа, го имаме само денес - да започнеме“.

повеќе