Канадскиот град Азбест одбра ново, помалку токсично име

Жителите на канадскиот град Азбест одлучија да го сменат името во Вал-де-Сорс со надеж дека повеќе нема да го поврзуваат со неговото рударско минато и со смртоносниот минерал.

Фото: ЕПА

Азбест, град со 6.700 жители, на околу сто километри од Монтреал, е историски поврзан со блискиот рудник за азбест Џефри, кој бил активен до 2012 година и го чинел столбот на локалната економија.

Но, од економски причини, градот одлучи да го смени името затоа што со години ја губел „маркетиншката војна“ со азбестот, влакнест минерал што се користел за изолација на згради и пред четириесет години СЗО го прогласи за канцероген.

„Зборот азбест во никој случај нема добра конотација и стана пречка во развојот на економските односи со другите“, објави градскиот совет по одлуката за преименување.

Градоначалникот Хју Гримард е горд што тоа е направено на единствен начин.

Во изборот учествувале сите граѓани над 14-годишна возраст кои избирале меѓу шест понудени имиња: Вал-де-Сорс, Азур-де-Кантонс, Џефри-сур-ле-Лак, Ларошел, Феникс и Труа-Лек.

Ова се предлози од самите граѓани и требало да исполнат само два критериума - името да биде на француски јазик и да ја илустрира историјата на градот, но без поврзаност со азбесот.

Вал-де-Сорс победи со 51,5 проценти од гласовите.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Јас, Ангела Илиевска , учесник во повеќе протестни движења низ годините наназад, со себе го носам товарот на мојата личност и идеалите кои ги застапувам низ сите тие движења.

повеќе

Германија не го негира своетo фашистичко минато, ниту дека ја окупирала Франција, па следствено, не се ни менувани ни учебниците во обете земји, ниту се бришани делови од споменични натписи.

повеќе

Некогаш, долго после нашава посета на овој свет ќе се појави некој кој ќе го интересира нашиот престој тука.

повеќе