„Опасно е да се биде таму“

Истекувањето од гасоводот Северен тек загадува како третина Данска

Истекувањето од гасоводот Северен тек кој пумпа огромни количества природен гас по дното на Балтичкото Море би можело да емитува загадување еднакво на третина од вкупната годишна емисија на штетни гасови во Данска, предупреди шефот на данската Агенција за енергетика Кристофер Боцау.

EPA-EFE

Боцау изјави дека истекувањето на гасот од гасоводот приближно достигнува 32 отсто од годишната данска емисија на јаглерод диоксид. Данската емисија на јаглерод диоксид во 2020 година се проценува на 45 милиони тони.

„Сè додека има гас во гасоводот, опасно е да се биде таму“, кажа Боцау.

Не кажа кога ќе може да се нурне и да се види во каква состојба се цевките, за кои кажа дека се направени од челик со дебелина од 12 сантиметри и дека се обложени со бетон.

Цевководите лежат релативно плитко на морското дно, на 70 до 90 метри длабочина, од каде гасот избива на површината.

Сеизмолозите во вторникот кажаа дека во Балтичкото Море се регистрирани експлозии и дека потоа е откриено невообичаено истекување на двата крака на гасоводот.

Се сомнева во саботажа, а некои европски функционери и експерти за енергетика велат дека Русија веројатно е виновна бидејќи има директна корист од повисоките цени на енергијата и економската загриженост низ Европа. Русија ги отфрли тие тврдења како нелогични, бидејќи може кога сака да го сопре гасот низ гасоводот.

Истекувањето на едниот крак на Северен тек е во данската економска зона, додека другиот крак истекува во шведската зона.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Светска банка проценува дека за секој долар инвестиран во здравството, државата има бенефит од 4 долари во смисла на зголемена економска продуктивност.

повеќе

Провокација е именувањето на бугарските клубови „Борис III“ и „Ванчо Михајлов“. Не можеа ли да бидат со имињата Елин Пелин, Димчо Дебељанов, Черноризец Храбар или Иван Вазов?

повеќе

Слоганот на македонското претседателство со ОБСЕ е “It’s About People” и затоа ќе е доблесно МНР да побара помош и поддршка за да си ги заштити националните интереси, интегритетот, суверенитетот, јазикот и идентитетот.

повеќе