Веруваат дека списокот ќе се прошири со време

Хрватска ги отвора границите за десет земји, Македонија не е меѓу нив

Хрватска на денешната седница на владата донесе одлука да ги отвори границите за десет европски земји. Македонија не е меѓу нив.

EPA-EFE

„Успеавме во првото полувреме да ја победиме епидемијата. Направивме план според кој би ја измениле одлуката за привремена забрана за преминување на границата за државјаните на низа земји за туризам. Тоа би се однесувало на Словенија, Унгарија, Австрија, Чешка, Словачка, Естонија, Летонија, Литванија, Полска и Германија. Според нашата анализа и епидемиолошките слики, ова се земјите во кои има или сличен резултат или трендовите се такви што можеме да донесеме таква одлука со епидемиолошки препораки и посебна апликација, која е веќе направена за доаѓање на државјаните од овие земји за туристичката сезона“, кажа хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ.

Додаде дека е сигурен дека, имајќи предвид како ќе се одвива ситуацијата, списокот на земји ќе се проширува.

Министерот во хрватската влада Давор Божиновиќ објасни дека државјаните од десетте земји од листата повеќе нема да мора да наведуваат причини за влез во Хрватска, туку во земјата ќе влегуваат како и пред пандемијата на коронавирусот.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе