За патролирање и борбено дежурство

Холандија испраќа најсовремени авиони во Бугарија

Холандија на пролет ќе испрати два најсовремени борбени авиони од петтата генерација Ф-35А во Бугарија како привремено засилување на НАТО силите на Балканот, со што таа земја сака да испрати порака дека ќе постапи цврсто кон потенцијалната руска интервенција во Украина.

EPA-EFE

„Членките на НАТО заземаат различни ставови кон источното прашање и некои испраќаат сили како зајакнување на членките кои се во близина на Русија, а некои како Германија се многу воздржани. Холанѓаните во текот на април и мај ќе ангажираат два Ф-35А во мисија за надзор на воздушниот простор на Црното Море. За нивните пилоти и техничари заминувањето на Ф-35 во партнерската земја ќе биде голем предизвик бидејќи станува збор софистициран, а за одржување многу комплициран авион“, наведува Балканска безбедносна мрежа.

Порталот додава дека пред тоа се очекуваат силите на уште еден сојузник, бидејќи бугарскиот Совет на министри следната недела треба да ја потврди одлуката за прифаќање на пет до седум шпански ловци „тајфун“.

„Ваквите привремени засилувања Софија ги гледа како посакувана поддршка, позитивен потег на јакнење на военото присуство на НАТО и демонстрација на единството и солидарноста на Алијансата“, се наведува.

Холандија нарача 46 авиони Ф-35А како замена за ловците Ф-16.

До сега се примени 24 авиони со кои летаат 55 пилоти. Холандската авијација официјално потврди на 27 декември 2021 дека единиците со Ф-35А ја достигнале почетната фаза на совладување на техниката во НАТО термините на почетна оперативна способност.

Иако сè уште не ја совладале оперативната употреба на авионите, еден пар заминува во Бугарија со задача за патролирање и борбено дежурство.

„Официјално не е наведено која бугарска база ќе биде домаќин на холандските Ф-35. Може да се претпостави дека тоа ќе биде базата Граф Игнатиево во централна Бугарија која е уредена по стандардите на НАТО и до сега во неа доаѓаа ловци од партнерски земји, најчесто американски“, се наведува.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

За пишувањата на Хари Костов за проблемите на државата – ако компетентен човек зборува за нефункционирањето на правната држава, кое има директен одраз врз економијата, не може тоа да се заврши со охридскиот уличен жаргон.

повеќе

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе