„Солидарна кујна“

Големи гужви за бесплатна храна во Белград (ФОТО+ВИДЕО)

За време на викендот колективот „Бесплатна кујна“ готвеше и делеше храна во Белград за оние на кои помошта им е најпотребна, пишува денес порталот Нова.

Twitter

А дека во главниот град на Србија има многу на кои храната им е потребна, покажаа големите гужви кои се направија околу Вуковиот споменик – и во саботата и во неделата околу 16 часот.

„Солдарна кујна обезбедува храна и други видови помош на оние на кои им е најпотребна. На сеприсутните проблеми со сиромаштијата и гладот одговараме со солидарност и заемна помош“, наведуваат од овој колектив.

„Солидарна кујна“ е формирана од потребата на проблемите со сиромаштијата и гладот, кои особено доаѓаат до израз во кризни ситуации, „да се одговори со солидарност и заемна помош“, пишува Нова.

Активистите на „Солидарна кујна“ учествуваат во сите активности поврзани за помошта: собираат средства, набавуваат, подготвуваат и дистрибуираат храна.

Храната им се дистриубуира на најзагрозените, на неколку места во градот.

Колективот наведува дека се организирани врз принципите на заемна помош и директна демократија, а каква било дискриминација не е дозволена.

„Како што веруваме дека борбата против гладот не треба да биде користена во цел на реклама и самопромоција, не соработуваме со политички партии, ниту со организации кои претендираат тоа да станат“, истакнуваат од колективот.

Легенда под Главна слика

Twitter

Самиот Никос Коѕијас не го почитува договорот што го потпиша со Заев и Димитров. Ќе реагира ли македонското МНР на терминологијата во неговата колумна, како што вети дека секогаш ќе реагира кога се крши Договорот од Преспа? Треба. Ама не е за верување.

повеќе

За првпат 16 врвни бизнисмени од земјите на Западен Балкан, врз основа на мерливи критериуми, ќе го следат напредокот на економските реформи во регионот и ќе го известуваат Брисел.

повеќе

Хрватска и Северна Македонија имаат јаки културни и историски врски и традиционално добри односи. Заради тоа, но и заради хрватското искуство со пристапните преговори, Хрватска треба да биде најдобриот пријател и бранител на нејзиниот европски пат, особено откако Северна Македонија е изложена на токсичен национализам и на неправда, нешто за што во Европската унија не смее да има место, пишува во колумна за Аутограф хрватскиот пратеник Бојан Главашевиќ анализирајќи ги бугарските условувања, но и предупредува дека Хрватска засега молчи..

повеќе