Главниот американски епидемиолог: Колективен имунитет би значело многу страдање и смрт

„Природно постигнување колективен имунитет во САД би значело многу страдање и смрт, а тоа би било неприфатливо", изјави главниот специјалист за инфективни болести на САД, Ентони Фаучи за Сириус-екс-ем.

EPA-EFE/ERIK S. LESSER

„Во нашата земја досега биле заразени само 10% или малку повеќе од популацијата и имаме 225.000 смртни случаи“, рече Фаучи.

„Ако сакаме да достигнеме до 75% имунитет, само помножите ги бројките и ќе видите колку смртни случаи се потребни за да се постигне колективен имунитет по природен пат. Нам ни е потребна комбинација на имунитет постигнат преку жестока кампања за вакцинација, со заштита на оние кои за жал веќе биле заразени. Затоа вакцината е толку важна за постигнување побезбедна форма на колективен имунитет“, додаде тој.

Фаучи зборуваше и за фер дистрибуцијата на вакцините.

„Секако, меѓу првите што ќе ја примаат вакцината ќе бидат здравствените работници, а потоа другите нужни работници и ризичните групи на луѓе; оние кои имаат други смртоносни болести“, рече Фаучи, пренесе Си-ен-ен.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Стравот од неизвесноста што ја носи пандемијата од ковид-19 вирусот, бара да се преструктуираме и да го промениме начинот на нашето однесување и работење.

повеќе

Ако имаме предвид дека секој збор има свое значење, тогаш оваа „железна завеса" кон Бугарија, за која зборува премиерот дека била подигната од Југославија, се доведува во корелација со Берлинскиот ѕид. А, железната завеса помеѓу двете германии доведе до нивно обединување.

повеќе

Јас, Ангела Илиевска , учесник во повеќе протестни движења низ годините наназад, со себе го носам товарот на мојата личност и идеалите кои ги застапувам низ сите тие движења.

повеќе