Германија забранува пиротехника, велат дека болниците веќе им се полни поради ковид

Пандемијата и пиротехниката не одат заедно, одлучи Германија втора година по ред кога горниот дом на парламентот донесе мерка со која се забранува продажба на пиротехнички средства воочи Нова година.

Фото: ЕПА

Германија е среде четврти бран на ковид-19 пандемијата, а министерот за здравство е загрижен дека ќе има и петти. Ова може да доведе до преплавеност на болниците, кои нема да имаат време да се бават со повреди предизвикани од пиротехнички средства.

Многу Германци уживаат во огномет за време на испраќањето на старата и пречекот на Новата година, а цели населби се претвораат во пиротехнички претстави.

Но, противниците на огнометите тврдат дека затоа станбените области стануваат сè повеќе како воени зони, а лекарите укажуваат на редовен пораст на повредите предизвикани од пиротехнички средства. Ова најчесто се случува кога петардите експлодираат во раце или во близина на други луѓе.

„Болниците и медицинските ординации со месеци се под голем притисок поради пандемијата“, рече министерката за внатрешни работи Ненси Фезер минатата недела. „Сега сакаме да спречиме дополнителен стрес, како и какви било итни случаи што може да се избегнат“.

Но, критичарите велат дека луѓето ќе одат во соседните земји, како што е Полска, и таму ќе купуваат пиротехнички средства. Исто така, во овие земји одамна се достапни многу посилни пиротехнички средства од оние што се продаваат во Германија.

Германската царина во Франкфурт на Одра, град на полската граница, очекува до крајот на годината да се прошверцуваат 2,5 до 3 тони нелегален огномет.

Исто така, германското здружение за пиротехника проценува дека државата ќе загуби околу 122 милиони евра поради забраната за продажба на пиротехнички средства.

Иако оваа забрана важи само за новогодишната ноќ, здруженијата за заштита на средината и животните со години бараат општа забрана. Сметаат дека огнометот, освен што е опасен бидејќи предизвикува повреди, влијае и на загадувањето и постои ризик од пожар и предизвикува стрес кај животните.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе