Германија се стекнува со 30 проценти од акциите на најголемиот увозник на руски гас

Германската влада ќе преземе 30 проценти од акциите на Унипер, најголемиот германски увозник на руски гас, како дел од новиот пакет помош во вредност од повеќе милијарди евра, договорен со финските сопственици на мнозинскиот пакет акции.

Фото: ЕПА

„Ние секогаш ќе бидеме со вас“, рече германскиот канцелар Олаф Шолц на прес-конференцијата на која го објави планот за пакетот помош. Унипер е исклучително важен за снабдување со енергија на германските граѓани и компании, додаде Шолц.

Енергетската компанија има проблеми со ликвидноста бидејќи намалените испораки на руски гас ја принудија да купува гас на физичкиот пазар по значително повисоки цени. Затоа пред две недели побара помош од владата во Берлин, која разговараше за потенцијалните мерки со финската државна компанија Фортум, сопственик на мнозинскиот пакет акции, и со владата во Хелсинки.

Фортум, сопственик на 78 проценти од акциите, нагласи дека веќе му дал на Унипер осум милијарди евра заеми и гаранции, предлагајќи да се раздвои проблематичниот бизнис во Германија и германската влада да ја преземе сопственоста.

Зголемувањето на капиталот значи дека германската влада презема 30 проценти од акциите на Унипер. На Берлин ќе му биде издадена задолжителна конвертибилна хартија од вредност која автоматски се претвора во акции на одреден датум, во износ до 7,7 милијарди евра од новата емисија.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Предложеното законско решение се фокусира на аудиовизуелниот/радиодифузниот сектор, игнорирајќи ги последниве две децении на развој на дигиталниот домен и на интернет, со сите негови позитивни и негативни страни.

повеќе

Според последното истражување на организацијата ПИНА, базирано врз анкети направени со 103 новинарки, 24,1% од новинарките добиле закани за физичко насилство, а 19,5% и закани по животот.

повеќе