Русија го возвраќа ударот

Газпром го исклучи гасот за Финска

Руската државна компанија Газпром соопшти дека го прекинала извозот на гас за Финска. Скандинавската земја ги отфрли барањата на Москва да го плати рускиот гас во рубљи, откако западните земји воведоа санкции поради инвазијата на Украина.

Фото: ЕПА/EFE

Финската државна енергетска компанија за гас „Гасум“, финската влада и поединечни компании кои користат гас во Финска објавија дека се подготвени да ги затворат руските текови.

Повеќето европски договори за снабдување се деноминирани во евра или долари.

Москва минатиот месец ја прекина испораката на гас за Бугарија и Полска, откако одбиле да ги исполнат новите услови.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА/EFE

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе