Шефицата на Европската комисија

Фон дер Лаен за рускиот гас: Ова е уцена

Одлуката за прекин на испораките на руски гас на купувачите во Европа е инструмент за уцена, кажа претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лаен.

EPA-EFE

„Тој потег е неоправдан и неприфатлив и ја покажува несигурноста на Русија како доставувач на гас“, кажа Фон дер Лаен.

Кажа дека земјите членки на Европската Унија имаат планови за ова сценарио и дека Европската комисија е во контакт со членките за да се обезбедат алтернативни испораки и најдобри нивоа на складирање во целиот блок.

Ќе се одржи средба на координацискиот блок за гас за да се одреди координиран одговор на ЕУ, додаде Фон дер Лаен.

„Ќе продолжиме да работиме со меѓународните партнери за да обезбедиме алтернативни текови, јас ќе продолжам да работам со европските и светските лидери за да овозможиме сигурност на снабдувањето на Европа со енергија“, кажа таа.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Потписниците на нотарските изјави дека нема да гласаат за измените на Уставот се подложни на промени за материјално благо.

 

повеќе

Здруженост, сплотеност и поврзаност на луѓе, друштва, организации и институции кон една заедничка цел или поради заедничка причина. 

повеќе

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе