Финска изгласа да се стават бариери на границата со Русија

Финскиот парламент денеска донесе закон со кој ќе се овозможи поставување бариери на границата со Русија.

Фото: ЕПА

Ројтерс пренесува дека т.н „закон за подготвеност“ е изгласан со огромно мнозинство, што ѝ овозможува на Финска да го стави законот во сила по итна постапка. Тој потег на Финска се толкува како мерка на претпазливост поради можна руска одмазда на одлуката на оваа нордиска земја да влезе во НАТО.

Законот ќе има последици и за барателите на азил во Финска бидејќи ќе ѝ дозволи на владата да изгради огради и бариери на границите и да ги упатува сите баратели на азил на некој од неколкуте официјални гранични премини, пишува Гардијан.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Минатата недела во јавноста се актуелизираше дискусијата за концептот на даночната реформа.

повеќе

Војната во Украина ја разоткри вистината за Русија, но и вистината за Европа. 

повеќе

Несанкционирањето на овој говор доведува до повторување, ширење и злоупотреба на овие аномалии како еден вид „нормализиран“ начин во политичката борба против поединци и групи со различни мислења.

повеќе