Фејсбук и Инстаграм овозможуваат ширење лажни вести за коронавирусот, вели извештај

Ширење дезинформации за коронавирусот е овозможено на десетици профили на Фејсбук и Инстаграм што добија околу 370.000 следбеници во текот на изминатата година, според нов извештај. Студијата на Њузгард, која ги следи дезинформациите на интернет, наведува 20 профили, страници и групи што продолжуваат да шират теории на заговор и неточни тврдења за ковид-19, но сè уште се на социјалните мрежи и добија десетици илјади нови следбеници.

Фото: ЕПА

Групите објавуваа дека вакцините против ковид им штетат на децата и генерално не се безбедни, а многу од тие објави на социјалните мрежи немаа знак за предупредување на корисниците, објави Њузгард. Во извештајот се наведува дека иако некои од овие страници имале ознаки генерирани од Фејсбук и во кои се известувало дека содржат објави за ковид-19, на корисниците не им било кажано дали тие информации се веродостојни.

Њузгард рече дека некои сајтови вклучувале ознаки на Фејсбук што нудат линкови до најновите информации за коронавирусот, но рече дека онлајн-платформите не работат доволно за да ги информираат корисниците за кредибилитетот на изворите што односните профили ги користат во објавите.

Групата за мониторинг соопшти дека поднесува извештаи до Светската здравствена организација (СЗО) од септември 2020 година, посочувајќи на профили, групи и страници што шират дезинформации за ковид, кои СЗО ги користи во својата работа со социјалните медиуми за да ја ублажи штетата од таквите тврдења. Но Њузгард вели дека неговата студија покажала дека откако почнал да ги означува тие профили, сите спорни страници освен една забележале зголемување на бројот на следбениците.

Алекс Кадиер, британски извршен директор на Њузгард и автор на извештајот, рече дека нивниот „извештај покажува дека, дури и кога постојано биле предупредувани, Фејсбук и Инстаграм не ги заштитиле своите корисници од дезинформации за ковид-19 и вакцината“.

Извештаите на Њузгард до Светската здравствена организација се целосно отворени, а Фејсбук може да им даде на своите корисници транспарентни објаснувања зошто толку многу популарни извори на неговата платформа се неверодостојни и промовираат опасни дезинформации.

„Наместо тоа, тие прават малку или ништо. Мантрата на компанијата за анимирање на корисниците по секоја цена значи дека виралните и изворите на информации што предизвикуваат поделби продолжуваат да цветаат, и покрај предупредувањата на Њузгард и јасната опасност што тоа ја претставува за корисниците. Фејсбук си даде ново име, но нивното промовирање на дезинформации останува исто“.

Портпаролот на Фејсбук: Преземаме мерки против дезинформациите

Минатата недела Фејсбук си ја преименува компанијата која го надгледува нејзиниот опсег на апликации и услуги во Мета. Како одговор на анкетата на Њузгард, портпаролот на Мета рече дека тие ги охрабруваат луѓето на нивните платформи да се вакцинираат и дека преземат акција против дезинформациите.

„За време на пандемијата, отстранивме повеќе од 20 милиони штетни дезинформации и отстранивме содржини што ги прекршуваат нашите правила, идентификувани во овој извештај. Вкупно, забранивме повеќе од 3.000 профили, сајтови и групи поради прекршување на нашите политики“, рече портпаролот.

„Исто така, ги означуваме сите објави за вакцините со точни информации и соработувавме со независни даватели на проверка на факти за да означиме 190 милиони објави како лажни“, заклучи тој.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе