Фаучи: Не мора повеќе да му противречам на Трамп, се чувствувам слободен

Водечкиот американски имунолог Ентони Фаучи, советник на американскиот претседател за пандемијата, им се довери на новинарите дека се чувствува олеснето со заминувањето на Доналд Трамп од Белата куќа.

Фото: ЕПА

Со почетокот на пандемијата многу активен во комуникацијата со новинарите, Фаучи во последните месеци се држеше на дистанца од медиумите.

„Отсекогаш зборував сè што знам и затоа понекогаш имав проблеми“, рече тој.

Објасни дека му било тешко да слуша изјави што немаат научна основа. Тој исто така призна дека многу му сметало кога Трамп во март се залагал за употреба на хидроксихлорокин во третманот на коронавирусот, лек против маларија за кој се покажало дека нема никаков ефект против вирусот.

„Не беше воопшто лесно да му се противречи на претседателот“, рече Фаучи, додавајќи: „И не се чинеше дека тоа може да помине без последици“.

„Сознанието дека можам да дојдам овде денес, да кажам што знам, да презентирам докази и да зборувам врз основа на науката е чувство што ослободува“, заклучи тој.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе

Можеби по нас ќе дојдат некои нови клинци што прегрнати ќе го слушаат мртвиот Џоле и ќе го разберат подобро отколку што го разбравме ние на кои со години жив на глуви уши ни пееше за љубовта.

повеќе