Европската Унија незадоволна од новата талибанска влада: Таа влада не изгледа инклузивно

Европската Унија изрази незадоволство од привремената талибанска влада во Авганистан, која „не е ниту инклузивна, ниту репрезентативна".

Твитер

„Оваа влада не изгледа инклузивно или репрезентативно, со оглед на богатата етничка и верска разновидност во Авганистан, на каква што се надевавме и каква што талибанците ветуваа во последните недели“, рече портпаролот на ЕУ за надворешна политика, Питер Стано.

Тој додаде дека ЕУ очекува таква инклузивност и репрезентативност на идната преодна влада.

Во новата талибанска влада нема жени, а меѓу нејзините членови има и оние кои се под санкции на ОН и кои се на листата барани лица во САД.

Сите членови на владата предводена од Мохамед Хасан Ахунд се талибанци, и речиси сите се етнички Паштуни.

Од преземањето на власта во Авганистан, талибанците постојано тврдат дека се промениле, но нивните уверувања наидуваат на сомнеж.

Легенда под Главна слика

Твитер

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе

Конески со голема дарба и со рационална мисла, создаде комуникативна поезија, создаде за македонските генерации образец на читлива литература.

повеќе

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе