ЕУ го усвои шестиот пакет санкции, од утре ембарго на руската нафта

Амбасадорите на земјите членки го усогласија текстот на шестиот пакет санкции против Русија, кој во сила треба да стапи утре, по објавувањето во службениот весник на ЕУ.

EPA-EFE

Дипломатски извори во Брисел наведуваат дека од текстот на шестиот пакет санкции е изоставен поглаварот на Руската православна црква патријархот Кирил, на што инсистирала Унгарија.

Шестиот пакет санкции на ЕУ против Русија опфаќа делумно ембарго на увозот на руска нафта во Унијата, исклучување на најголемата руска банка, Сбербан, од системот на трансакции СВИФТ, забрана за емитување на три руски државни медиуми во ЕУ и проширена листа на санкционирани лица на која требало да е најде и патријархот Кирил.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Потписниците на нотарските изјави дека нема да гласаат за измените на Уставот се подложни на промени за материјално благо.

 

повеќе

Здруженост, сплотеност и поврзаност на луѓе, друштва, организации и институции кон една заедничка цел или поради заедничка причина. 

повеќе

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе