Џонсоновата стратегија за забавување на климатските промени

Британскиот премиер Борис Џонсон вчера ја претстави својата стратегија за забавување на климатските промени и за пронаоѓање алтернативи на јагленот во секој дел од економијата, од греењето до транспортот и индустријата.

Фото: ЕПА

„Обединетото Кралство предводи во светот во трката до нето нула”, наведува Џонсон во предговорот на стратегијата „Нето нулта стратегија”, која содржи 368 страници, што е, како што оценува Ројтерс, дел од неговите настојувања да ги принуди конкурентите како што се Кина и Русија да го следат Лондон во таа сфера.

Документот всушност претставува низа долгорочни ветувања со цел петтата најголема светска економија да се пренасочи кон зелените технологии и кон чистата електрична енергија.

Владата во Лондон најави дека до крајот на работата на овој парламент ќе обезбеди конечна инвестициска одлука за градење голема нуклеарна електрана, додека истовремено ќе го зголеми капацитетот за добивање енергија од ветерот за 40 ГВ до 2030 година.

Британија до 2030 година ќе го зголеми капацитетот на производството на водород за 5ГВ, додека ќе ја преполови емисијата на јагленород од нафтата и гасот.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе