Најдени се тајни документи

Доналд Трамп е под истрага за шпионажа

Федерален судија го откри налогот со кој го овластил ФБИ да го претресе домот на поранешниот американски претседател Доналд Трамп во Флорида.

Фото: ЕПА

Судскиот документ наведува дека Трамп е под истрага за прекршување на федералниот закон познат како Закон за шпионажа.

Агентите на ФБИ што во понеделникот го пребаруваа Мар-а-Лаго во Палм Бич пронашле документи означени како строго доверливи.

Во налогот за претрес се вели дека агентите се овластени да запленат докази што ги откриваат напорите на Трамп за незаконско задржување на чувствителни информации што би можеле да им помогнат на американските противници или да уништат или прикријат документи на американската влада.

Налогот покажува дека истражителите имале веројатна причина да веруваат дека Трамп го прекршил Законот за шпионажа.

Агентите на ФБИ заплениле датотеки, вклучувајќи информации за „претседателот на Франција“.

Трамп во соопштение рече дека од сите документи запленети од агентите во неговиот клуб била „тргната ознаката на тајност“.

Јавниот обвинител Мерик Гарланд поднесе барање за пуштање на налогот, наведувајќи го „суштинскиот јавен интерес за ова прашање“.

Портпаролот на Доналд Трамп изјави дека „администрацијата на Бајден се обидува да ја поправи штетата по својата неуспешна рација“.

„Тие ги запленија албумите со фотографии на претседателот, ‘рачно напишана белешка’ и декласифицираа документи“, рече Тејлор Будович.

„Оваа рација во домот на претседателот Трамп не беше само без преседан, туку и непотребна - и сега тие објавуваат лаги и инсинуации за да се обидат да го објаснат користењето на владата како оружје против нивниот доминантен политички противник. Ова е срамота“, рече тој.

Потврдата за предметите запленети од агентите на ФБИ во налогот е долга три страници.

Инвентарот го вклучува писмото за помилување со кое му се дава правна амнестија на сојузникот на Трамп, Роџер Стоун, кожена кутија со документи и еден документ со наслов „информации за: претседателот на Франција“.

Наведени се и документи означени како строго доверливи и деликатни информации.

Некои ставки на списокот вклучуваат „разновидни тајни документи“.

Налогот е потпишан од адвокатката на Трамп, Кристина Боб, која била присутна во Мар-а-Лаго на рацијата.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Постои нужна потреба од прилагодување на студиските програми, соодветните силабуси и наставниот курикулум на реалната потреба на пазарот на труд во државата.

повеќе

Во текот на оваа и претходната година, инфлацијата ја задуши македонската економија. 

повеќе

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе