Додик им порача на Србите: Нема за нас живот на овие простори без независна држава (ВИДЕО)

Ако Уставниот суд на Босна и Херцеговина каже дека праксата која самиот ја создал е основа за донесување одлуки, тогаш Србите нема што да бараат во таква државна заедница, изјави српскиот член на Претседателството на БиХ Милорад Додик, коментирајќи ја одлуката на судот за законот за шумите на Република Српска.

EPA-EFE

Додик порача дека за Србите нема живот на тие простори ако немаат независна држава, а сè што се случува, меѓу другото и одлуката на Уставниот суд на БиХ покажува дека тоа е неопходно.

„Тие можат да направат каква сакаат пракса и тоа сè е подметнување на Србите од ЕУ и од Америка, дека треба да ги почитуваме Уставниот суд и БиХ“, истакна тој.

Истакна дека работата на Уставниот суд е да се бави со усогласеноста на законите со уставот на БиХ, а не да одлучува за сопственоста.

Кажа и дека ова е обид за грабање на сè што е во надлежност на Република Српска, укажувајќи дека тоа трае со години, и дека РС треба да отфрли сè што ѝ е наметнато и да се врати на изворниот Дејтонски договор.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Tреба да ја прифатиме технологијата, наместо да се плашиме од неа, а и игрите се дел од тој процес. 

повеќе

Moжно ли е стотици кандидати за градоначалници три недели да ветуваат, а никој да не каже од каде средства за таа намена т.е. никој да не го спомене зборот децентрализација кој претставува клуч за било какво ветување?

повеќе

Капиталното дело на Танас Вражиновски „Македонска народна митологија“, упатува на потребата нашата наука постојано да се враќа на извориштата на македонската култура и писменост, создавани од светите браќа Кирил и Методиј и од нивните ученици и следбеници, светите Климент и Наум Охридски. 

повеќе