По скандалите

Борис Џонсон даде оставка од премиерската функција: „Тоа е тоа“

Борис Џонсон, човек во центарот на многу скандали, тукушто објави дека ќе се повлече од функцијата британски премиер откако го напуштија министрите и повеќето негови конзервативни пратеници.

Фото: ЕПА

Покорувајќи му се на неизбежното, вели Ројтерс, бидејќи повеќе од 50 министри дадоа оставка и пратениците рекоа дека мора да замине, изолираниот и немоќен Џонсон зборуваше на Даунинг стрит и потврди дека ќе поднесе оставка.

„Сакам да знаете колку сум тажен што се откажувам од најдоброто работно место во светот“, рече премиерот.
 
„Но тоа е тоа“, рече тој, пренесе Би-би-си.

„Се договорив со сер Греам Брејди, претседателот на нашите обични пратеници, дека процесот на избор на тој нов лидер треба да започне сега - а распоредот ќе биде објавен следната недела и јас денеска назначив кабинет што ќе служи, како што ќе служам и јас, сѐ додека не дојде новиот лидер“.

„Процесот на избор на тој нов лидер треба да започне сега.“

Џонсон рече дека процесот на избор на новиот лидер треба да почне сега, а распоредот ќе биде објавен следната недела.

Британскиот премиер во заминување дека во политиката никој не е „ни оддалеку незаменлив“.
 
Тој рече дека британскиот „брилијантен и дарвински систем ќе произведе друг лидер“.
 
Џонсон ќе му даде на новиот лидер колку што може поголема поддршка, рече тој.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Минатата недела во јавноста се актуелизираше дискусијата за концептот на даночната реформа.

повеќе

Војната во Украина ја разоткри вистината за Русија, но и вистината за Европа. 

повеќе

Несанкционирањето на овој говор доведува до повторување, ширење и злоупотреба на овие аномалии како еден вид „нормализиран“ начин во политичката борба против поединци и групи со различни мислења.

повеќе