Белград: Однесувањето на Курти ќе предизвика несогледливи последици

Однесувањето на (косовскиот премиер) Аљбин Курти ќе доведе до несогледливи последици по нормализацијата на односите на Белград и Приштина, изјави денес директорот на Канцеларијата за Косово и Метохија на српската влада Петар Петковиќ.

EPA-EFE

„Настојувањата на Аљбин Курти на Косово и Метохија целосно да го забрани одржувањето на претстојните парламентарни и претседателски избори на 3 април и со тоа на Србите да им ги укине основните човекови и граѓански права, ќе доведе до несогледливи последици по нормализацијата на односите на Белград и Приштина“, порача директорот на Канцеларијата за КиМ.

Наведе дека таквото сценарио на Курти би ги поништило остварените придвижувања во дијалогот на Белград и Приштина со години наназад и за тоа треба да бидат свесни сите меѓународни претставници кои дејствуваат на просторот на Косово.

„Очигледна е деструктивната намера на Курти да ги поништи и згази сите досега постигнати договори, но прашањето е дали меѓународната заедница повторно мирно ќе гледа како албанските политичари си играат со нормализацијата на односите или овој пат ќе преминат од зборови и соопштенија на конкретни дела“, порача Петковиќ.

Србите на Косово очекуваат да им биде овозможено да го остварат своето гласачко право на 3 април, на идентичен начин како за време на сите изборни процеси досега.

„Затоа овие избори се последната шанса и тест за меѓународната заедница која има апсолутна одговорност и обврска да обезбеди спроведување и почитување на демократските текови и принципи и на српскиот народ на Косово и Метохија да му овозможи да го искористи своето гласачко право“, се наведува во соопштението.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе