Поднесоа барање до Европската агенција за лекови

Бајонтек и Фајзер бараат од Европа да ја одобри нивната вакцина против коронавирусот

Германската фармацевтска компанија Бајонтек и американскиот партнер Фајзер поднесоа барање до Европската агенција за лекови за условно одобрување на вакцината против коронавирусот, соопштија денес двете компании.

EPA-EFE

Компаниите наведуваат дека со поднесувањето на барањето се завршува процесот на надгледување, кој почна на 6 октомври.

Барањето е предадено еден ден откако ривалската Модерна побара од американските и европските агенции итно да ја одобрат употребата на нејзината вакцина против коронавирусот.

Ако вакцината, која во моментов е наречена БНТ162б2, биде одобрена, таа, како што наведува Бајонтек, може да почне да се користи во Европа пред крајот на 2020 година.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Опседнатоста со лесна и брза заработувачка, завидливоста и љубомората кон побогатите, невидената мрзливост комбинирана со желбата за убав и прилично ситуиран живот, од Македонците создаде зомбизирани суштества кои лутаат низ времето и просторот, без патоказ и без изграден вредносен ориентир по кој ќе се водат низ животот.

повеќе

Иако новогодишните честитки во јануари оваа година, беа најчесто за здравје и со желба за „старото нормално“, првите три месеци од 2021 година не навестуваат крупни промени околу тоа кој ќе биде повторно најизговорениот збор и во периодот кој претстои. 

повеќе

Програмата за вакцинација во Бугарија може исклучиво да се окарактеризира како фијаско. 

повеќе