Поднесоа барање до Европската агенција за лекови

Бајонтек и Фајзер бараат од Европа да ја одобри нивната вакцина против коронавирусот

Германската фармацевтска компанија Бајонтек и американскиот партнер Фајзер поднесоа барање до Европската агенција за лекови за условно одобрување на вакцината против коронавирусот, соопштија денес двете компании.

EPA-EFE

Компаниите наведуваат дека со поднесувањето на барањето се завршува процесот на надгледување, кој почна на 6 октомври.

Барањето е предадено еден ден откако ривалската Модерна побара од американските и европските агенции итно да ја одобрат употребата на нејзината вакцина против коронавирусот.

Ако вакцината, која во моментов е наречена БНТ162б2, биде одобрена, таа, како што наведува Бајонтек, може да почне да се користи во Европа пред крајот на 2020 година.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе