Австрија го укинува карантинот за невакцинираните

Австрија од понеделник, 31 јануари, го укинува затворањето за невакцинираните.

EPA-EFE

Австрија во ноември воведе задолжителен карантин за сите невакцинирани жители.

„Не ја носиме оваа одлука лесно, иако е неопходна“, кажа тогаш канцеларот Александар Шаленберг.

Невакцинираните можеа да излегуваат од дома само со одредена причина, како одење на работа и купување храна.

Околу 65 отсто од жителите на Австрија се целосно вакцинирани, што е една од најниските стапки во Европа.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

За пишувањата на Хари Костов за проблемите на државата – ако компетентен човек зборува за нефункционирањето на правната држава, кое има директен одраз врз економијата, не може тоа да се заврши со охридскиот уличен жаргон.

повеќе

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе