Американскиот амбасадор во Србија: Балканот е мета за регрутација на терористи

Американскиоот амбасадор во Србија Кајл Ско предупреди дека државите од Западниот Балкан се мета за регрутација и клучна рута за влез на екстремисти во Европа.

На трибина за превенција на насилен екстремизам, американскиот дипломат потсети дека Исламска држава има пропагандна стратегија за Балканот и дека во неа ги користи јазиците од регионот и социјалните мрежи со цел на регрутација.

„Треба да размислиме како да им пријдеме на младите луѓе, критички да размислуваат за она што го читаат и слушаат“, кажа Скот.

Американскиот амбасадор укажа дека во извештајот на Стејт департментот се наведува дека терористички напади во 2015 години се случиле во 92 земји и дека десетици илјади луѓе се убиени или ранети.

Нападите се злучувале во нестабилните зони, како јужна Азија и Блискиот Исток, но расте бројот на напади и во САД и во Европа.

„Доволно е да кажам 11 септември или железничката станица во Мадрид, бриселскиот аеродром, Шарли ебдо, Ница, берлиснкиот божиќен пазар и пред очите веќе ни се јавуваат страшни слики од бруталните и кукавички напади“, кажа американскиот амбасадор.

Тој смета дека сите сме под ризик, но сме и дел од решението, но дека заеднички приоритет мора да биде борбата против екстремизмот и спречувањето на радикализацијата.

Постојат кафе барови каде стои натпис дека немаат интернет па препорачуваат луѓето да си прават муабет како порано. 

повеќе

Заев рече дека не му се допаѓа како соседните земји реагирале на кризата во Македонија и власта во Србија ја нарече „националистичкото раководство на Вучиќ“, па во Белград предизвика епидемија од паѓања во несвест од изненаденост и навреденост. Хм, во што е точно проблемот?

повеќе

Луѓето се лутат што бизнисмените не реагирале или недоволно критикувале за лошите владини потези во минатото. Од нивна перспектива - веројатно со право.

повеќе