Албански професор: Србија мора да се согласи за да се обединат Албанија и Косово

Професорот Енвер Битиќи порача дека од аспект на меѓународното право до обединување на Албанија и Косово не може да дојде сè додека Косово не е членка на Обединетите нации.

EPA-EFE

„Елитите во Албанија се заинтересирани да се бават со симболите на минатото и луѓето да ја заборават сегашноста. Што се однесува до обединување, сè додека Косово не е членка на ОН, од аспект на меѓународното право тоа не може да се обедини ни со Албанија, ни со Македонија, ни со Црна Гора“, кажа Битиќи.

Според него, за Косово да се придружи на друга земја, земјата од која се отцепува и земјата на која се придружува, како и нивните граѓани, мора да се согласат.

„Во овој случај Србија мора да се согласи“, кажа Битиќи.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Светска банка проценува дека за секој долар инвестиран во здравството, државата има бенефит од 4 долари во смисла на зголемена економска продуктивност.

повеќе

Провокација е именувањето на бугарските клубови „Борис III“ и „Ванчо Михајлов“. Не можеа ли да бидат со имињата Елин Пелин, Димчо Дебељанов, Черноризец Храбар или Иван Вазов?

повеќе

Слоганот на македонското претседателство со ОБСЕ е “It’s About People” и затоа ќе е доблесно МНР да побара помош и поддршка за да си ги заштити националните интереси, интегритетот, суверенитетот, јазикот и идентитетот.

повеќе