Аеродромот во Кабул се отвора за прифаќање помош, извршени првите домашни летови

Амбасадорот на Катар во Авганистан кажа дека техничка екипа успеала да го оспособи аеродромот во Кабул за прифаќање хуманитарна помош и дека се спроведени првите домашни летови, јави Ал џезира.

EPA-EFE

Пистите се поправени во соработка со авганистанските власти, кажа амбасадорот.

Ал џезира додава дека два домашни лета се спроведени од Кабул кон градовите Мазар и Шариф и Кандахар.

Кабулскиот аеродром е затворен откако заврши големата воздушна евакуација  на странските државјани и авганистанските граѓани кои работеле за нив.

Крајот на операцијата на воздушниот мост го означи и крајот на повлекувањето на последните американски војници од Авганистан по 20-годишната војна.

Евакуацијата на десетици илјади луѓе се случи откако авганистанските покраини и главниот град Кабул речиси без отпор паднаа во рацете на талибанците, исламистичките екстремисти против кои Западот предводен од Американците се бореше од 11 септември 2011 година.

Илјадници луѓе кои сакаа да избегаат од Авганистан, во страв од одмазда на талибанците и нивната власт, не успеаја да побегнат и останаа во земјата откако евакуацијата заврши на последниот ден од август.

Талибанците ветија слободен излез за сите кои сакаат да заминат.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе