Во Перу најдена мумија постара од Инките, целата изврзана со јажиња (ВИДЕО)

Археолози во крајбрежниот дел на Перу нашле мумија стара најмалку 800 години, што значи дека е закопана пред периодот на Инките.

Скриншот Јутјуб

Мумифицираните остатоци му припаѓаат на поединецот на култура која се развила меѓу брегот и планините на оваа јужноамериканска земја. Мумијата, чиј род сè уште не е специфициран, е откриена во регионот Лима, кажа археологот Питер ван Дален Луна од универзитетот Сан Маркос.

„Главната карактеристика на мумијата е што целото тело ѝ е изврзано со јажиња и што рацете ѝ го покриваат лицето, што веројатно било дел од локалниот погребен обичај“, кажа Ван Дален Луна, а пренесува Гардијан.

Мумијата е најдена во подземна структура откриена на периферија на градот Лима. Во гробницата се најдени и керамика и камено орудие.

Во Перу има стотици археолошки наоѓалишта од култури кои се развиле пред и по царството на Инките, кое доминирало низ Јужна Америка пред 500 години.

Легенда под Главна слика

Скриншот Јутјуб

Продолжува активноста на копачите, крановите и мешалките за цемент додека самите Албанци се протерувани од градот. 

повеќе

После речиси две години очигледно е дека менталното здравје на вработените е исто важно како и нивното физичко здравје. Сега повеќе од било кога, неопходен е силно развиен систем за управување со човечки ресурси.

повеќе

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе