Новиот калашњиков пука со НАТО муниција (ВИДЕО)

Автоматската пушка Ак-19 би можела да биде интересна за државите од Блискиот Исток, кои ја користат муниција по стандардите на НАТО, изјави за телевизијата Звезда директорот на Дирекцијата за воено-техничка соработка на компанијата Калашњиков Владимир Онокој.

EPA-EFE

Токму таа муниција ја користи новиот автомат на Калашњиков, кој Русија го претстави на Меѓународниот саем на вооружување ИДЕКС-2021 во Абу Даби.

„Автоматот АК-19 може да биде многу интересен за државите од Блискиот Исток. Многу од нив веќе ја користат муницијата 5,56х45 милиметри и оружје од европско или американско производство. Таква муниција има многу“, изјави експертот.

Тој истакна дека во текот на неколку години се спроведени многу тестирања, вклучувајќи и во пустински услови, кои покажале дека секое оружје не е сигурно.

„Затоа беше важно да се претстави таков тип оружје, кој ја комбинира легендарната сигурност на автоматот калашњиков со муницијата која тука е широко распространета, а која некои земји активно ја користат и произведуваат“, кажа Онокој.

„Ние специјално вршиме тестирања со муницијата на НАТО, за да нема никаков сомнеж, дека во случај ако се користи муниција од странско производство, дека нема да има компликации. Нема никакви проблеми. Сè правиме со цел нашите купувачи да се сигурни дека оружјето ќе функционира максимално“, наведе тој.

Тој додаде дека оружјето на Калашњиков е многу популарно. АК-19 ќе го прошири опсегот на продажбата и ќе ги зголеми испораките.

„Малку кој ќе прифати да ја менува муницијата во војската колку и да е добар автоматот. Тука луѓето можат да купат примерок и да го користат тоа што веќе го имаат“, објасни Онокој.

Автоматот е развиен врз основа на АК-12. Неговите карактеристики се телескопски кундак со подобрена ергономија, нов дизајн на нишанот, придушувач кој брзо се монтира.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

повеќе