НАСА: Слушнете ги звуците на светлосните одгласи од црна дупка (ВИДЕО)

Научниците велат дека го снимиле „звукот“ на црна дупка.

Фото: НАСА

Една од изненадувачките карактеристики на црните дупки е тоа што иако светлината (како што се радиото, видливите и рендген-зраците) не може да избега од нив, околниот материјал може да произведе интензивни изблици на електромагнетно зрачење. Како што патуваат нанадвор, овие експлозии на светлина може да се одбијат од облаците од гас и прашина во вселената, слично на начинот на кој светлосните зраци од автомобилскиот фар ја разбиваат маглата, вели НАСА.

Новата сонификација ги претвора овие „светлосни одгласи“ од црната дупка наречена В404 Кигни во звук. Лоцирана на околу 7.800 светлосни години од Земјата, В404 Кигни е систем што содржи црна дупка, со маса помеѓу пет и 10 пати поголема од онаа на Сонцето, која го привлекува материјалот од придружна ѕвезда во орбитата околу неа. Материјалот е преточен во диск што ја опкружува оваа црна дупка со ѕвездена маса.

Овој материјал периодично создава изблици на зрачење, вклучително и рендген-зраци. Како што рендгенските зраци патуваат кон надвор, тие наидуваат на облаци од гас и прашина помеѓу В404 Кигни и Земјата и се расфрлани под различни агли. Опсерваторијата за рендгенски зраци Чандра на НАСА и опсерваторијата Нил Герелс Свифт го снимиле ехото на рендгенските зраци околу В404 Кигни.

Бидејќи астрономите точно знаат колку брзо патува светлината и го одредиле точното растојание до овој систем, тие можат да пресметаат кога се случиле овие ерупции. Овие податоци, плус други информации, им помагаат на астрономите да дознаат повеќе за облаците од прашина, вклучувајќи го нивниот состав и растојанија, вели НАСА.

 

Легенда под Главна слика

Фото: НАСА

Калоѓера не може да премолчи, не може да замиже пред историската вистина на Македонија, па затоа во својот живот се определил да македонствува.

повеќе

Слушањето како способност да го фокусираме вниманието на аудитивните дразби е важен аспект на нашиот живот и значително влијае на неговиот квалитет во сите сегменти.

повеќе

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе