Најновиот и најмодерен американски носач на авиони тргна кон Европа (ФОТО+ВИДЕО)

Најновиот и најнапреден американски носач на авиони УСС Џералд Форд тргна на своето прво патување од Норфок, Вирџинија. Една од првите негови задачи е вежба со сојузниците во Европа. Форд е првиот американски носач на авиони дизајниран во „повеќе од 40 години“. Изградбата на огромниот брод почна во ноември 2009 година.

EPA-EFE

Ова е првиот носач од класата Форд. Американската морнарица почна изградба на уште два носачи од таа класа, УСС Кенеди и УСС Ентерпрајз.

Овој носач на авиони има нова напредна технологија. Бродот троши речиси три пати поголемо количество електрична енергија во споредба со носачите од класата Нимиц и користи електромагнетски систем за лансирање на авионите.

Овој систем користи електрична енергија за лансирање на авионите од палубата наместо претходниот систем на парен катапулт. Системот помалку ги оптоварува авионите и ќе овозможи пократко време меѓу лансирањата, кажа функционер на американската морнарица.

Носачот има и значително понапреден радарски систем. Како што соопшти морнарицата, носачот ќе дејствува главно во Атлантскиот Океан и Средоземното Море, барем во следните медеци.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе

Влијанието на корупцијата врз економијата е значајно. Корупцијата може да доведе до неефикасност и погрешна распределба на ресурсите, да ги обесхрабри странските инвестиции и да ја поткопа конкурентноста на фирмите.

повеќе