Климатските промени можеби предизвикале истребување на раните човечки видови

Ненадејните климатски промени можеби биле значаен двигател на истребувањето на раните човечки видови.

Пасквале Раиа на италијанскиот Универзитет во Неапол Федерико Втори и неговите колеги користеле климатско моделирање и фосилни записи за да го утврдат ефектот на климатските промени врз преживувањето на видовите на човечкиот род.

Истражувачите користеле база на податоци од 2.754 археолошки записи за остатоците од неколку видови што живееле во изминатите 2,5 милиони години, меѓу кои хомо хабилис, хомо ергастер, хомо еректус, хомо хајделберг, хомо неандертал и хомо сапиенс.

Тие вкрстено ги проучувале овие записи со климатски емулатор, кој ги моделира податоците за температурата, врнежите и другите временски услови во последните 5 милиони години. Целта била да се утврди поволната клима за секој вид - опсег на услови, како температура и врнежи, што се оптимални за опстанок - и колку била раширена климатската зона низ времето.

Тимот открил дека Х. еректус, Х. хајделберг и Х. неандертал изгубиле значителен дел од својата поволна климатска зона непосредно пред да изумрат.

„Видовите се добри во преживување кога имаат на располагање голема површина во која можат да живеат“, вели Раиа. Но кога зоните поволни за живот се намалуваат, па се појавуваат мали области што се географски изолирани едни од други, видовите влегуваат во она што е познато како истребувачки вител.

Намалувањето на зоната поволна за живот е резултат на ненадејни климатски промени, открива тимот. Х. еректус, на пример, исчезнал во текот на последниот глацијален период, кој почнал пред околу 115.000 години. Истражувачите сугерираат дека ова бил најстудениот период што видовите некогаш го доживеале.

Тимот открил дека за неандерталците, конкуренцијата со Х. сапиенс исто така била фактор, но дека дури и без присуство на нашиот вид, и само ефектот на климатските промени може да бил доволен за да доведе до истребување. Дури и видовите со можност да ја контролираат својата локална околина – на пример со носење облека или палење оган – биле подложни на ефектите од климатските промени, вели Раиа.

Но празнините во податоците може да ја намалат сигурноста на заклучокот дека климатските промени биле примарен двигател на истребувањето, велат истражувачи што не учествувале во студијата.

Освен за неандерталците, има многу малку фосилни докази за другите проучувани видови, вели Бернард Вуд од универзитетот Џорџ Вашингтон во Вашингтон. „Поединци што им припаѓаат на овие таксони живееле во времиња, и на места, за кои нема податоци во постојните фосилни записи“, вели тој.

„Плус, првиот датум на појавување на еден таксон скоро сигурно не е времето кога се појавил таксонот, а последниот датум на неговото појавување скоро сигурно не е времето кога бил истребен таксонот“, вели тој.

Како што видовите се приближуваат до истребување, без оглед на причината - без разлика дали станува збор за конкуренција, лов или проблеми со размножувањето - нивниот опсег нужно опаѓа, вели Кори Бредшо од Универзитетот Флиндерс во Австралија. Ако опсегот на видот веќе бил во опаѓање, тоа може да создаде лажен впечаток дека и климатски поволната зона се намалувала, вели тој.

„Ниту еден вид за кој знаеме никогаш не исчезнал поради еден единствен механизам. Секогаш е комбинација“, вели Бредшо. „На пример, во случајот на многу видови мегафауна на крајот на плеистоценот, излегува на виделина дека имало многу ефекти на интеракција помеѓу ловот на луѓе и климатските промени“.

Во време кога турската лира е во историски пад, Турција мора да надмине бројни предизвици за целосно да закрепне од кризата.

повеќе

Многумина од учесниците во македонската сага, нивните деца и внуци прашуваат: Зошто не можеме да се вратиме во земјата на нашите предци?

повеќе

Утрово осамна уште еден ден од ноември, 20-от ден од месецот. Остануваат точно уште 456 дена до 100-годишнината од коморскиот систем во нашата земја.

повеќе