Денеска е најдолгото помрачување на месечината што ќе се случи во овој век

Делумното помрачување на месечината што се очекува денеска ќе трае три часа и 28 минути и ќе биде најдолгото во 21 век.

Фото: Роберт Атанасовски

Претходното најдолго помрачување се случи во 2018 година и траеше еден час, 42 минути и 57 секунди.

Делумно помрачување на Месечината се случува кога Земјината сенка не ја покрива целосно Месечината. Во овој случај, 97% од површината на Месечината ќе бидат покриени.

Во 21 век, меѓу 2001 и 2100 година, ќе има 228 затемнувања на месечината - во некои години ќе има по две, а во некои години три или дури четири.

Помрачувањето на 19 ноември ќе биде второ оваа година, по целосното помрачување во мај 2021 година. Повеќето помрачувања траат помалку од два часа.

НАСА објави дека во живо ќе го пренесува помрачувањето на месечината. На овој линк може да го следите помрачувањето што се случува вечерва во седум часот по средноевропско време.

НАСА објави дека доколку временските услови го дозволат тоа, помрачувањето ќе биде видливо од Северна и Јужна Америка, Источна Азија, Австралија и Пацификот.

Легенда под Главна слика

Фото: Роберт Атанасовски

Нема простор за двоумење и губење време, затоа Македонија и Бугарија треба да соработуваат што е можно поскоро за да најдат јасен јазик за разбирање, во процес кој би бил следен од ЕУ, Вашингтон и ОН.

повеќе

Наместо да ги повлечат тужбите против воените инвалиди и членовите на семејствата на загинатите припадници на безбедносните сили, МВР отиде дотаму што поднесе тужби дури и против членовите на семејствата на загинатите полицајци со законска камата да ја вратат земената оштета.

повеќе

Платформата е формирана на 9 мај 2018 година во рамките на проектот на УСАИД, во која се вклучени 4 комори за да се зајакне јавно-приватниот дијалог во процесот на подготовка на донесување закони и други прописи поврзани со работењето на бизнисот.

повеќе