На Хрватска ѝ недостигаат уште милион работници

На Хрватска ѝ недостигаат уште милион работници, изјави главниот директор на Хрватското здружение на работодавачи Дамир Зориќ.

EPA-EFE

Зориќ истакна дека на хрватскиот пензиски систем би му требале барем тројца вработени на еден пензионер.

Тој наведе дека сега тој однос е 1,5 на 1, а дека едно време бил речиси 1:1.

Зориќ истакна дека за да го решат проблемот со недостигот на работници Хрватска треба да стане работно атрактивна земја и луѓето да почнат да доаѓаат во неа, и дека друг рецепт нема.

Хрватското здружение на работодавачи предложи даночна реформа која, меѓу другото, предвидува намалување на придонесите за пензиско и здравствено осигурување за да пораснат нето платите.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе