Експертите предупредуваат

Изумирањето на човештвото од климатските промени не се сфаќа доволно сериозно

Катастрофалните исходи од климатските промени, како што е изумирањето на луѓето, не се сфаќаат доволно сериозно меѓу научниците, покажа ново истражување.

Фото: ЕПА

Авторите на студијата велат дека последиците од поекстремното загревање, кое сѐ уште е во игра доколку не се преземе ништо, се „опасно недоволно истражени“.

Тие тврдат дека светот мора да почне да се подготвува за можноста за, како што го нарекуваат, „климатскиот крај на светот“.

Тие, исто така, сакаат научниците од Обединетите нации да го истражат ризикот од катастрофални промени.

Според оваа нова анализа, најблиските обиди директно да откриеме или да се зафатиме со тоа како климатските промени би можеле да доведат до глобална катастрофа дошле од научно-популарните книги како што е „Ненаселивата Земја“, а не од главните научни истражувања.

Во последниве години, климатските научници сѐ повеќе ги проучуваат влијанијата на загревањето од околу 1,5 до 2 Целзиусови степени над температурите забележани во 1850 година, пред почетокот на глобалната индустријализација.

Овие студии покажуваат дека одржувањето на температурите во близина на овие нивоа во овој век тешко ќе ги оптовари глобалните економии, но дека тоа не предвидува крај на човештвото.

Истражувачите со причина се фокусирале на овие сценарија со пониски температури.

Како дел од Парискиот климатски договор, речиси секоја земја на планетата се обврза на договор според кој зголемувањето на глобалната температура во овој век ќе се одржува „многу под“ 2 Целзиусови степени, а ќе се направат посебни напори да се задржи под 1,5 Целзиусов степен.

И така, сосема е природно владите да бараат од своите научници да покажат што точно би донеле тој тип промени.

Но оваа нова студија вели дека не се посветува доволно внимание на поекстремните исходи од климатските промени.

„Мислам дека е здраворазумска проценка на ризикот да размислуваме за веродостојните најлоши сценарија, а ако го правиме тоа за сите други ситуации, дефинитивно треба да го сториме тоа за судбината на нашата планета и вид“, вели водечкиот автор на студијата, д-р Лук Кемп, од Универзитетот во Кембриџ.

Истражувачите откриле дека проценките за влијанието на порастот на температурата од три Целзиусови степени се недоволно застапени во однос на неговата веројатност.

Користејќи климатски модели, извештајот покажува дека според тој тип на сценарио, до 2070 година, две милијарди луѓе во некои од политички најранливите области ќе претрпат годишни просечни температури од 29 Целзиусови степени.

„Годишните просечни температури од 29 Целзиусови степени во моментов погодуваат околу 30 милиони луѓе во Сахара и регионот на Заливот“, вели коавторот на студијата Чи Су од Универзитетот Нанџинг.

„До 2070 година, овие температури и социјалните и политичките последици директно ќе влијаат на две нуклеарни сили и седум лаборатории со максимална безбедност каде што се складираат најопасните патогени.

„Постои сериозен потенцијал за катастрофални домино-ефекти“, вели тој.

Во извештајот се наведува дека проблемот не се само високите температури, туку кумулативните и домино-ефектите како што се храната и финансиските кризи, конфликтите и епидемиите на болести што имаат потенцијал да доведат до општа катастрофа.

Исто така, потребна е поголема фокусираност на идентификувањето на потенцијалните пресвртни точки, каде што зголемувањето на температурите предизвикува други природни настани што уште повеќе ги зголемуваат температурите - како што се емисиите на метан од топењето на вечниот мраз или шумите што почнуваат да испуштаат јаглерод наместо да го апсорбираат.

Со цел правилно да се проценат сите овие ризици, авторите го повикуваат Меѓувладиниот панел за климатски промени да направи посебен извештај за катастрофалните климатски промени.

Истражувачите велат дека сериозното проучување на последиците од најлошите сценарија е од клучно значење, дури и ако тоа може да ги преплаши луѓето.

Тие тврдат дека спроведувањето на ова истражување ќе им овозможи на научниците да размислат за екстремни мерки, како што е климатски инженеринг, кој може да вклучи пумпање разладни средства во атмосферата.

Истражувачите би можеле да направат анализа на ризикот за овие драстични интервенции против најлошите ефекти од климатските промени.

Фокусирањето на најлошите сценарија, исто така, може да помогне во информирањето на јавноста - и всушност може да ги направи тие исходи помалку веројатни.

„Разбирањето на овие веродостојни, но мрачни сценарија е нешто што може да го мотивира и политичкото и граѓанското мислење“, вели д-р Кемп.

„Видовме дека кога беше идентификувана идејата за нуклеарна зима, тоа помогна да се покренат голем број јавни иницијативи, како и движењето за разоружување во 1970-тите и 1980-тите“.

„И јас се надевам дека, доколку можеме да најдеме слични конкретни и јасни механизми кога е во прашање размислувањето за климатските промени, тоа ќе има сличен ефект“.

Повиците за сериозно проучување на поекстремните сценарија се особено поздравени од помладите активисти за климата, кои велат дека за нив не се зборува често од страв дека луѓето ќе бидат премногу преплашени за да преземат акција.

„Од клучна важност е да ги истражиме сите области на климатските промени, како што е застрашувачката реалност на катастрофалните исходи“, вели Лора Јанг, 25-годишна климатска активистка.

„Тоа е затоа што без целосната вистина и сите потенцијални последици, нема да ги носиме информираните одлуки што ни се потребни и нема да ги туркаме климатските активности со доволен притисок“.

„Климатските промени со години се кријат, погрешно се прикажуваат и избегнуваат, а тоа мора да престане сега.“

„Особено поради помладата генерација, која ќе биде оставена да се справува со последиците од повеќегодишното тестирање на Земјините граници.“

Студијата е објавена во официјалното списание на Националната академија на науките на САД.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

На 6 октомври 1946 година почна носењето на моштите на Гоце Делчев од Софија во Скопје, столицата на слободна Македонија.

повеќе

Постои нужна потреба од прилагодување на студиските програми, соодветните силабуси и наставниот курикулум на реалната потреба на пазарот на труд во државата.

повеќе

Во текот на оваа и претходната година, инфлацијата ја задуши македонската економија. 

повеќе