СП 2023

Македонија од вториот шешир ќе ја чека ждрепката за Светското првенство

Македонската ракометна репрезентација на 2 јули ќе ги дознае противниците за Светското првенство, тогаш ќе биде извршена ждрепката, а ние ќе бидеме влечени од вториот шешир. 

Иако се уште не се знаат сите учесници на Светското првенство, Меѓународната ракометна федерација ги одреди шеширите за ждрепката. Македонија ќе биде влечена од вториот шешир бидејќи го презема рејтингот на Чешка.
 
На Светското првенство ќе има осум групи составени од по четири репрезентации. Во втората фаза одат најдобрите три селекции од секоја група и вкрстуваат со три најдобри од друга група.
 
Во шеширот на Македонија се Хрватска, Катар, Белгија, Португалија, Бразил, Црна Гора и Полска, а тоа значи дека ниту една од овие селекции нема да ни биде противник.
 
Шешир 1: Данска, Шведска, Норвешка, Франција, Шпанија, Исланд, Германија, Африка 1
 
Шешир 2: Хрватска, Катар, Белгија, Португалија, Бразил, Црна Гора, Полска, Македонија
 
Шешир 3: Србија, Унгарија, Аргентина, Бахреин, Саудиска Арабија, Африка 2, Чиле, Африка 3
 
Шешир 4: Уругвај, Африка 4, Африка 5, Иран, Јужна Кореја, Северна Америка и Кариби 1, вајлд карта 1, вајлд карта 2

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе