Поезија

Авторката Сузана В. Спасовска овие денови ја промовираше својата четврта поетска стихозбирка „Низ темјанот, еден лилјан" (Антолог, 2014). Претходно ги објави збирките „И љубов и заговор" (Македонска книга, 1996), „Смртно писмо" (Блесок, 2004) и „Божествена жена" (Темплум, 2006). Сузана В. Спасовска е родена на 3 јуни 1972 година во Ротердам, Холандија. Дипломирала и магистрирала на Филолошкиот факултет „Блаже Конески" во Скопје. Нејзини песни се застапувани во некои од антологиските избори на современата македонска поезија. Во 2006 година ја приредила и антологијата на поновата македонска поезија „Пурпурни извори", во издание на Струшките вечери на поезијата. Од 2004 година е член на новата редакција на книжевното списание „Разгледи". Пишувала и објавувала книжевно-теориски текстови во периодиката. Работи како професионален лектор.

31 Октомври 2014 - 18:07

Поетот, есеист, критичар, преведувач и антологичар, Раде Силјан, актуелен претседател на Собранието на Друштвото на писателите на Македонија, покрај обемното творештво и бројните книжевни награди што досега ги има добиено, неуморно твори на тематика што најмногу го боли – својот народ и Татковината.

24 Октомври 2014 - 16:02

Поетесата Слаѓана Атанасова досега ги објавила поетските збирки „Керубин во крчмата" (2006) и „Луѓе во вакуум" (2009), поезија во проза илустрирана со цртежи од повеќе афирмирани македонски уметници. Нејзини песни се објавени и во збирките „Млада македонска поезија" (2009, Скопје), „Големата мајка" (2010, Скопје) и „Лице на тишината" (2013, Тирана). Тука ги објавуваме нејзините песни „Игра" и „Обиколени ловци".

17 Октомври 2014 - 14:00

Ана Бунтеска пишува поезија за своја душа и откако знае за себе. Тоа го прави со паузи во кои го чувствува сопственото созревање за да може да продолжи да пишува. Досега нема објавено своја книга, но нејзини песни се објавени во е-списанијата „Македонска ризница" и „Чивилук", во „Антологија на (нај)новото" на „Македонија презент", на блогот „100 илјади поети за промена". Пишувањето стихови го доживува како порив, како чин на породување, како чувство на слатка болка и олеснување.

04 Октомври 2014 - 14:24

Поетесата Марина Мијаковска ќе учествува на вториот Горноградски книжевен фестивал во Загреб, што ќе се одржи од 4 до 6 октомври. Фестивалот е организиран од страна на познатиот хрватски писател Маријан Гракалиќ. Мијаковска ќе биде застапена со два раскази од книгата „Куќички" кои се објавени на хрватски јазик во Зборникот на вториот Горноградски фестивал. На фестивалот ќе учествуваат седумдесетина автори од Хрватска, Србија, Босна и Херцеговина, Словенија, Црна Гора, а Марина Мијаковска е избрана како претставник од Македонија. Песната „Зачини" е од нејзината трета збирка поезија „Психоаналитичка алхемија од страсти", за која ја доби наградата „Ацо Караманов" во 2013 година. За збирката раскази „Куќички" ја доби наградата „Крсте Чачански" за 2014 година.

22 Септември 2014 - 18:48

Вљубеникот во поезијата Пере Ристески е роден во Струга, а живее во Охрид и работи како одделенски наставник. За стручното усовршување има учествувано на бројни стручни семинари и советувања и добитник е на повеќе сертификати од областа на педагогијата, образованието, ИКТ во наставата, современата организација во образованието, а објавил и три збирки поезија: „Гревот на првата љубов", „Крајпатни ветришта" и „Во преграб на мигот". Тука објавуваме три негови песни.

20 Септември 2014 - 18:18

Поетесата Марта Маркоска изгради оригинален стилски израз. Со поезијата често копа во семантичките длабочини на јазикот, а нејзините стихови зрачат со знаење, значење, трпеливост и мудрост. Досега ги објави збирката песни „Сите притоки се слеваат во моето корито" (2009 год.), збирката раскази „Вител во Витлеем" (2010), збирката есеи „Хипер Хипотези" (2011), збирката песни „Стрмоглаво кон височините", за која е добитник на наградата „Ацо Караманов, научната студија „Расправа за зен будизмот" (2013) и културолошките студии „Култура и меморија" (2014). Во „Стрмоглаво кон височините" (Магор, 2013) за секоја буква од македонската азбука Марта Маркоска напиша по една книга (песна).

08 Септември 2014 - 21:24

Корејскиот поет Ко Ун ја доби наградата „Златен венец" на „Струшки вечери на поезијата" за 2014 година. Ко Ун не е само најголемиот и најславниот поет во современата корејска поезија, туку и едно од најзначајните и најатрактивни имиња во светската поезија, а според неговите проследувачи тој е поет-епоха.

31 Август 2014 - 13:58

Поетското творештво на академик Катица Ќулавкова доби целосна посвета на 26. издание на манифестацијата „Поетска ноќ во Велестово". Духовната длабочина на стиховите на Ќулавкова, пак, пробива многу подалеку од митското праизвориште на духовна енергија во центарот на Велестово и задира во бесконечноста.

15 Август 2014 - 19:00

Поетесата Аница Блажевска ја добила својата прва книжевна награда на осумгодишна возраст за песна посветена на нејзиниот роден град Тетово. Повеќе години подоцна стана дел од поетската група „Русалки" и својата стихозбирка „Жега" ја објави во едицијата „Русалки". Во последно време живее на релација Скопје-Тетово-Лаганас (на островот Закинтос) и лесно наоѓа инспирација за пишување стихови.

07 Август 2014 - 17:32

Почетоците на добитничката на наградата за литература на Европската Унија за романот „Резервен живот" во 2013 година, Лидија Димковска, се поврзани со пишувањето поезија. За поезија ги има добиено наградите „Студентски збор" (за дебитантската книга „Рожби од Исток", 1992), поетската награда „Поесис", европската награда за поезија „Хуберт Бурда", меѓународната награда „Тудор Аргези", а наградите се само последица на нејзините храбри и поттикнувачки наративно-лирски стихови.

29 Јули 2014 - 20:24

Почетоците на добитничката на наградата за литература на Европската Унија за романот „Резервен живот" во 2013 година, Лидија Димковска, се поврзани со пишувањето поезија. За поезија ги има добиено наградите „Студентски збор" (за дебитантската книга „Рожби од Исток", 1992), поетската награда „Поесис", европската награда за поезија „Хуберт Бурда", меѓународната награда „Тудор Аргези", а наградите се само последица на нејзините храбри и поттикнувачки наративно-лирски стихови.

24 Јули 2014 - 01:18

Културната установа „Блесок" неодамна ја објави поетската збирка „Будење во трето лице еднина" на Д.А. Лори. Поетесата (Долорес Атанасова – Лори) е родена на 26.10.1974 година во Германија. До својата седма година живее во Германија, а потоа со семејството се сели во Охрид, каде го поминува детството и средношколските денови, сè до заминувањето на студии по англиски јазик и книжевност во Скопје во 1993 година. Д.А. Лори денес работи како професор по англиски јазик во Скопје. Дел од нејзината поезија е објавена и во „Читанка" и во „Букбокс", одделот на офф.нет.мк за литература.

16 Јули 2014 - 17:35

Во годината кога светот ја одбележува 100-годишнината од неговото раѓање, издавачката куќа „Антолог" од Скопје објави 100 песни од Орхан Вели на македонски јазик, по иницијатива на македонскиот поет и турколог Васко Марковски. Орхан Вели (1914-1950) е поет-меѓник во турската поезија. Изборот од поезијата на Орхан Вели е објавен со наслов „Риба во шишето ракија", од каде преземаме три песни.

07 Јули 2014 - 19:50

Цветанка Колева е родена во 1975 година во Прилеп. Таа е професорка по македонски јазик на странци и се занимава со апикултура (пчеларство). Има сопруг и два сина. Живее во Кавадарци. Првата збирка поезија „Ладно кафе" ја објави во 2012 година, како дел од женската едиција „Русалки" на издавачката куќа „Или-или".

28 Јуни 2014 - 19:24

Македонскиот образовен систем од реформа до реформа оди од лошо во полошо. Институциите кои се должни да го надградуваат и подобруваат системот, да ги зголемуваат капацитетите на образовниот процес, немаат никаква намера да си ја исполнат улогата.

повеќе

Во документот на Меѓународната кризна група (МКГ) од 2012 година се потврдува дека „грчките барања немаат основа во меѓународното право". Но, во истиот извештај се зборува за легитимни „грижи" на грчката страна и се предлага билатерално име.

повеќе

Дипломатијата е значајна служба на секоја одговорна земја. Во нашиов случај, кога сме меѓународно оспорени, МНР мора да биде најфорсирана институција.

повеќе