Прасуда на Основниот кривичен суд Скопје

Затвор од 4 и пол години за Јанакиески, две и пол за Јанкулоска за „Титаник“

Поранешниот министер за транспорт и врски Миле Јанакиески доби казна затвор од 4 години и 6 месеци за случајот „Титаник“, Мартин Протуѓер доби условна казна затвор, а Гордана Јанкулоска која беше министерка за внатрешни работи е осудена на 2 години и 6 месеци. 

Билјана Бришковска-Бошкоски, поранешна заменик министерка за правда доби условна осуда од 2 години затвор кои ќе ги одлежи доколку во 5 години не стори ново кривично дело.

Катерина Веловска, е осудена доби условна осуда од 2 години затвор кои ќе ги одлежи доколку во 5 години не стори ново кривично дело.

Мунир Пепиќ, поранешен вработен во Агенција за разузнавање е осуден на 1 година затвор.

Кирил Тодоровски, поранешен шеф на кабинет во МВР и поранешен вработен во Разузнавање е осуден со условна осуда од 2 години затвор кои ќе ги одлежи доколку во 5 години не стори ново кривично дело.

Коста Митроски, поранешен претседател на изборна комисија во Центар е осуден на 3 години затвор.

Случајот „Титаник" го води судијата Осман Шабани, додека, обвинението го застапува обвинителката Лиле Стефанова.

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе