Тупанчески: Законот за судска служба ги изедначува вработените во приватниот и јавниот сектор

Со донесените закони за судска, за јавнообвинителската служба и за извршување на санкции се зголемуваат платите на вработените, објави на својот Фејсбук профил министерот за правда Никола Тупанчески.

Штрајк на судските службеници, јуни 2022

„Со Законите за изменување на законот за судска служба и за јавнообивинителска служба вработените ќе имаат повисока плата за 15 отсто. Со Законот за изменување на Законот за судска служба се постигнува еднаквост на вработените во приватниот и јавниот сектор преку воспоставување на ист износ на законска минимална плата и скалесто усогласување на останатите плати на судските службеници од сите нивоа, како и обезбедување на континуитет на промените на платите во судската администрација во однос на минималната плата на национално ниво, како долгорочна цел, се наведува на фејсбук статусот на министерот Тупанчевски.

Со усвоените измени на Законот за јавнообвинителска служба, пак, вели Тупанчески, се постигнува истата цел и кај јавно обвинителските службеници од сите нивоа.

„Законот за изменување на законот за извршување на санкции овозможува да се постигне еднаквост во најниските примања на затворската полиција преку воспоставување ист износ на законска минимална плата", напиша на Фејсбук министерот за правда Тупанчески.

Легенда под Главна слика

Штрајк на судските службеници, јуни 2022

Калоѓера не може да премолчи, не може да замиже пред историската вистина на Македонија, па затоа во својот живот се определил да македонствува.

повеќе

Слушањето како способност да го фокусираме вниманието на аудитивните дразби е важен аспект на нашиот живот и значително влијае на неговиот квалитет во сите сегменти.

повеќе

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе