Прашања до сведокот

Родителите на убиените момчиња до Ахмети: Знаете ли дека пријателот обвинет во „Монструм“ е во затвор за 5 автоматски пушки?

За лидерот на ДУИ, Али Ахмети, денес, освен обвинителството и одбраната, прашања имаа и родителите на убиените момчиња.

Горан Наќески, таткото на убиениот Александар, го праша Ахмети дали се познава со некого од обвинетите. Лидерот на ДУИ одговори дека лично го познава Фејзи Азири, и тоа од ‎2002-2003 година. Следното прашање на Наќески беше дали на Ахмети му е познато дека обвинетиот Фејзи бил главен логистичар за време на конфликтот во 2001 во Брест, Малино Маало и Танушевци, но судот ова прашање не го дозволи, бидејќи не се однесува на петкратното убиство.

Во дел од прашањата Наќески се обидуваше да добие одговор и околу екстрадицијата на Алил Демири и Африм Исмаиловиќ и го праша Ахмети: „Под чија директива Министерството за правда не потпишува за екстрадиција на бегалците и дали со Вашето политичко влијание и моќ можете да извршите влијание да се екстрадираат убијците?“. Ахмети како сведок во „Монструм“ на ова одговори дека направени биле напори за екстрадицијата и дека за него петкратното убиство е трагичен настан.

„А дали стоите на изјавата дека овој настан е срам за Албанците?“, праша Наќески. Ахмети одговори: „Ќе ви го кажам тоа што го мислам и денес, дека нема Албанец што би го правел тоа, но ако извршителите на ова се Албанци, Албанците со плукање ќе ги казнат“. Ахмети посочи дека му верува на судот и на обвинителството.

За обвинетиот Фејзи Азири, сведокот Ахмети доби прашање и од адвокатот Насер Рауфи. „Го познавате ли Фејзи како хуман човек и чесен земјоделец? Ви личи ли тој на човек што би пукал во деца?“, праша Рауфи.

Ваквото прашање предизвика жестоки реакции кај родителите на убиените деца, а Наќески возврати со зборовите: „А знае ли господинот Ахмети дека неговиот пријател Фејзи е во затвор за 5 автоматски пушки?“.

Следното рочиште за „Монструм“ е закажано за 27 февруари.

К.Д.

Фото: Роберт Атанасовски

 

За транспортерите – благодарам, за мерките – итност, за компаниите надеж дека Владата ќе ги искористи сите ресурси на државата за да ги одржи во живот, без разлика на цената што треба да се плати за тоа.

повеќе

Пандемијата со коронавирусот започна во време кога довербата во институциите беше на рекордно ниско ниво. 

повеќе

Најголемата закана од оружје засновано на ВИ не доаѓа од поединечни земји. Заканата ќе дојде од недржавни актери.

повеќе